Monday, February 29, 2016

Hala Tuju Kehidupan..

Salam semua...

Harini tetibe lak terpikir nak cerita tentang hala tuju hidupku selama ni..huhu..

Actually..dulu masa sekolah aku takde matlamat pon..blaja pon sbb parents suruh..kalo tak..malas aku nk blaja..but thanks to my parents yang suka memaksa aku blaja la..kalau tak mesti lepas spm aku dah kahwin dah...takde la dpt masuk universiti mcm skrg ni...hahahaha

Dulu PMR aku dpt straight A..tu je la strainght A yang penah aku dpt dlm hidup aku ni sbb aku malas blaja..hahaha...dpt straight A pon sbb aku ntah la..xtaw la nape masa aku form 3 dulu...rajin sikit kot..hahaha...bila dpt result parents aku suruh amik sains tulen..ye la...dah dpt score semua A kan...tapi aku lebih minat automatif..aku nak amik mechanical kat sekolah teknik....tapi parents aku marah kaw..kaw punya laa sbb dpt straight A tp nk pegi sekolah teknik lak..so, pergi la aku kat sains tulen...

Spt yg dapat aku jangkakan..aku mmg tak boleh bawak subjek sains tulen..bio,fizik,kimia semua ke lautan pasifik...add math lagi laaaa..muka aku je muka selalu tak lulus..hahaha..sbb aku malas nk mampus kira math ni...nk ingt formula pon makan tahun baru minat..so,aku pon blaja je la..bedal la tak lulus pon...

Nasib baik spm ok la...tp tak dpt tawaran mana2x sbb sains tulen aku teruk gilerrrr...jadi aku nk apply web and graphic animation sbb aku minat giler kartun and semua bende kaler mengaler dan juga graphic...tawaran dah dapat dah...tp parents aku suruh pegi amik sains jugaaaaaaaaa...so, blaja la aku biotech satu semesta kat private university...

Tgh blaja kat private university tu..best giler la sbb aku mcm dh dpt pick up kimia,bio pon ok cuma fizik aku cukup2x makan jea...tp ok la...ingtkan biotech la hidupku...tgk2x dpt tawaran 2nd intake for asasi law uitm...

My parents bg peluang kat aku nk pilih sama ada biotech or law in ipta...aku dgn berat hatinya pilih ipta sbb xnk bebankan parents dgn belanja besar kat private university tu..dgn tgk mak aku punya bangga anak dpt masuk ipta..so...blaja aku di ipta.....

Bila aku blaja law...aku sedar otak aku bukan otak lawyer..lawyer burok aku boleh..peguam..aku cannot goooo....so,bila upu utk pilih university lepas abes asasi..aku hentam la letak jadah ape punya kos tah..tulis je main suka2x hati..

Kalau ikutkan result asasi mmg ngam la dpt kos international relation...aku yg xtahu bende ape tah kos tu..terjah je la blaja...

Bila dh abes degree my dad tanya..nk masuk army tak? Hati aku mmg nakkkkkk sgt2x tp mase tu aku kan dh kapel...syg dan tambah bodohnya aku..pegi ikut la kehendak pakwe aku tu..dia tak nak aku masuk army...so, sambung blaja la..jadi terbelajar la aku amik master kat ipta...

Yang bodohnya pulak...bila dh bodoh dgr ckp pakwe tu..pakwe tu pulak main girl lain...dia tinggalkan aku lak...slumber badak dia je gi kat perempuan lain...

So,aku yg tak berapa nk frust ni pon abeskan la blaja tu...bergolok gadai demi segulung master...tgh2x blaja..jumpa pula suami aku skrg ni...dia byk tolong aku mase blaja dulu...tolong masa aku saket..masa aku lapar dia belikan makanan...dan masa aku bosan dia ade jee..hahaha

So,lps blaja keje la aku tah ape2x punye keje sbb mak aku dh bising aku dok lepak rumah lama sgt...so, keje la macam2x...keje company,butik,RA..dan macam2x lagi la...lepas tu kahwinnnn...

Dah kawen...aku sbnrnye tak nak keje...nk lepak duk rumah...tp husband aku lak suruh keje..haih..so,keje je la aku..tp bila dh keje dia bising lak aku tak byr byk bende...susah2x..ade ke patot aku yg byr semua bende...tak patot..

Rasa macam ntah laaa...skrg takde anak lagi...org pon dh duk tanya2x...haih...cuba la faham aku stress taw...aku stress dgn semua bende..aku stress dgn hidup aku..

Ntah la..just go with the flow..biar tuhan yang menentukannya....amin...

1 comment:

hayya linda hanis said...

hehehe perkara masa yg lama utk lalaui skjp je utk reka hayat tu dr belasan thn smpi dh pangkat mokcik2 :) apa2 pon akma kena sabar dgn cara akma sndri . dr situ x la strees pkir hal mereka yg x tahu apa2 ....
tahnia kje dh best tu ..
*kak linda pun dlo tertanya2 jgk kenapa x serap army kalau x dh kapten skrg ni . try masuk polis plak la dgn kelayakan awk mn th ni lg senang dr keras army tu .