Tuesday, February 1, 2011

~Kesah pelajar di Mesir~

Minta jasa baik semua yang berada di Malaysia,
Tolong, tolong, tolong, sebarkan pada semua.
Tingkatkan kesedaran.
Rakyat Malaysia di Egypt perlukan bantuan kerajaan.
Secepat mungkin.
Keadaan di Egypt adalah lebih buruk dari yg anda semua tahu.

Kami lihat, media utama di Malaysia tidak ketengahkan langsung hal Egypt.
Kata TPM, "Pelajar Malaysia selamat, tidak perlu dibawa pulang."

Please, jangan bergantung pada media tempatan dah.
Go online, bukak BBC, Al-Jazeera.
BUKA MATA, banyak lagi penting dari hal pilihanraya Tenang tu.

Kenapa, kenapa, student abroad je yg banyak sebarkan hal ni???
Lepas tu, keluarga pelajar Egypt yg kt Malaysia je risau.
Korang tak risau ke?
Tolong la, aku merayu ni.

Okay, wanna know the truth???

-Airport di Alexandria dah tak boleh pakai.
-Balai polis di sekitar Mansoura dan Alexandria dah dipecah.
-Angkatan polis diarahkan untuk tidak mengawal, kononnya untuk susahkan lagi protes.
-Penjara-penjara, yes, PLURAL, di sekitar Egypt dah dipecah masuk; lebih 6000 banduan terlepas di jalan-jalan Egypt.
-Pelajar2 perempuan terpaksa bergantung dengan pelajar2 lelaki untuk mengawal rumah mereka.
picture credit to krisis mesir

Aduh, tak boleh tidur aku malam ni, menunggu updates dari Egypt.
Korang, please. Aku merayu ni. Sama2 kita tolong. InshaAllah, semua akan selamat.




dicopy dari blog:

beliau amek kat blog:

2 comments:

deeya_shouranlee said...

ustaz akak yang ader member and jadik salah sorang org kuat kat sana kater kes rogol tu tak betol... tp, kalau kene tembak, yes!! it's true.. tp, x mati sebab kene kat kaki.. alhamdulllah... akak doakan adik akma selamat.. dia x balik ker?

~~faizatul akma~~ said...

yup2x..akma pon ade dgr yg kene tembak..yg rogol tu mmg khabar angin je...lom g...sebab adik akma kat iskandariah @ alexandria...diorg utamakan kat kaherah tp keadaan kat alex pon mcm nk teruk gak..lagi satu faktor kewangan la...hu3x..