Sunday, March 29, 2009

~~GiBBoNs a.K.a KeLaWaT~~

gibbons a.k.a. kelawat
haiwan ni terdapat di Sekitar Asia seperti di Malaysia dan juga Thailand

dier pelok bear..sweet..kih3x~~Kelawat (Gibbons)~~

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Kelawat
Pengelasan saintifik
Alam:
Haiwan
Filum:
Kordata
Subfilum:
Vertebrat
Kelas:
Mamalia
Order:
Primat
Famili:
Hylobatidae
Genus:
Hylobates
Spesies:
H. muelleri

Kelawat (bahasa Inggeris: Müller's Bornean Gibbon) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Hylobates muelleri.
Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian
flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan
Kelawat boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri
Kelawat adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Kelawat adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
Jantung Kelawat terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan
Sebagai mamalia, Kelawat berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Kelawat akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan
Kelawat merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.
p/s- ak ske haiwan nih..ak tgk kat animal planet cte pasal haiwan nih..cute~~hu3x..rse nyer dlm bhs inggeris lagi lengkap..sila lawati http://www.wikipedia.com/ utk keterangan lanjut...hu3x~~

No comments: